Voor advocaten

Checklist

Formaliteiten

Hebt u uw masterdiploma in de Rechten behaald en wilt u aan de slag als advocaat? Dan doorloopt u eerst een driejarige stage. Op deze pagina 

overlopen we alle formaliteiten die u in orde moet brengen vooraleer u de eed mag afleggen en ingeschreven kunt worden op de lijst van advocaten-stagiairs.

Stageplaats en stagemeester

U doorloopt de stageperiode onder begeleiding van uw stagemeester. Die zoekt u zelf, bijvoorbeeld via vacatures van advocatenkantoren of via de zoekfunctie van de OVBGa na of uw toekomstige stagemeester is 

opgenomen op de lijst van erkende stagemeesters. Is dat niet het geval, dan moet de stagemeester de raad van de Orde vragen om in de lijst opgenomen te worden. 

De voorwaarden voor het stagemeesterschap vindt u hier. Als uw stagemeester bij de Franse Orde is ingeschreven, moet u dit melden aan de stageschool via stageschool@baliebrussel.be.

Stageovereenkomst

Heeft u een stagemeester gevonden? Maak dan duidelijke afspraken over de werkinhoud, uw verantwoordelijkheden en de voorwaarden van de stage en leg deze vast in een schriftelijke stageovereenkomst.
Houd daarbij rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Het stagecontract moet expliciet de naam van de stagemeester vermelden en niet enkel de vennootschapsnaam van het kantoor.
  • De startdatum van het stagecontract bij een eerste inschrijving is de datum waarop de inschrijving van de advocaat-stagiair wordt goedgekeurd door de raad.
  • Vanaf 1 september 2023 gelden de volgende minimumforfaits voor het ereloon van de advocaat-stagiair: minstens € 26.580,00 euro per jaar voor het eerste stagejaar en minstens € 33.180,00 euro per jaar vanaf het tweede stagejaar (maandelijks vooruit betaalbaar).
  • Het bedrag van de kilometervergoeding voor professionele verplaatsingen in opdracht van de stagemeester of het kantoor moet aangegeven worden.
  • De gekozen btw-clausule moet aangevinkt zijn of opgenomen zijn in het stagecontract.
  • De toepasselijke opzeggingstermijn is 3 maanden, behoudens afwijkend akkoord.
  • De advocaat-stagiair mag, met behoud van de volledige overeengekomen vergoeding, minstens 5 werkdagen afwezig zijn voor de voorbereiding van de examens om het bekwaamheidsattest te behalen.
  • De advocaat-stagiair heeft per gerechtelijk jaar recht op minstens vier weken afwezigheid, waarvan twee weken opeenvolgend indien deze daarom verzoekt, en dit met behoud van vergoeding.
  • De vergoeding voor de prestaties in het kader van de Salduz-permanentie komen uitsluitend toe aan de advocaat-stagiair.
  • Zowel de stagemeester als de (kandidaat) advocaat-stagiair moeten het stagecontract ondertekenen.

Contract

Het stagecontract moet u vóór aanvang van de stage indienen via de online module. Het wordt nagekeken door de stageschool. Als uw stagecontract onvolledig is of uw stagemeester niet voldoet aan de voorwaarden, kan uw dossier niet worden voorgelegd aan de raad van de Orde.

Handig om te weten: er is ook een modelcontract beschikbaar.Het modelcontract vindt u hier.

Aanvraag tot inschrijving op de lijst van stagiairs

U dient uw aanvraag tot inschrijving op de lijst van stagiairs digitaal in via de [inschrijvingsmodule] van de Orde van Vlaamse Balies. U doet dit bij voorkeur vóór de eedaflegging.

Houd daarbij rekening met de volgende aandachtspunten:

  • U hebt een eID-kaartlezer en Belgische identiteitskaart of vreemdelingenkaart nodig.
  • Bij uw aanvraag voegt u het door uzelf en uw stagemeester ondertekende stagecontract.
  • Advocaten-stagiairs met een toekomstige stagemeester ingeschreven bij de Franse Orde duiden hun stagemeester aan als niet-erkende stagemeester of duiden een stagemeester binnen hetzelfde kantoor aan die is ingeschreven op de lijst van erkende stagemeesters bij de Nederlandse Orde. Na de aanvraag zenden zij een e-mail naar de stageschool met daarin de juiste naam van hun stagemeester.
  • U betaalt op het einde van de aanvraag een eenmalig inschrijvingsgeld van € 300,00.

Neerlegging documenten eedaflegging

Voor de eedaflegging legt u tijdig de volgende documenten fysiek neer op het secretariaat van de stageschool in de Regentschapsstraat 63 te 1000 Brussel, verdieping -1:

  • Uw originele masterdiploma in de rechten (geen kopie of gedownloade scan). Raadpleeg hier de [diplomavereisten]
  • Een bewijs van nationaliteit, te verkrijgen via uw gemeente (geen kopie van de eID)
  • Een uittreksel uit het strafregister
  • Het aanvraagformulier toelating tot eedaflegging voor Brussel of Leuven

De neerlegging kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 uur tot 12 uur, na afspraak via deze link. De volgende deadline voor de neerlegging van de stukken vindt u hier.

Na de eedaflegging

Nadat u uw aanvraag tot inschrijving hebt ingediend en de eed hebt afgelegd, moet u nog de beslissing van de raad van de Orde afwachten. De bevestiging van uw inschrijving ontvangt u per e-mail op uw kantoormailadres. Na de goedkeuring van de raad van de Orde bent u officieel ingeschreven

op de lijst van advocaten-stagiairs. Vanaf dan mag u de titel van advocaat gebruiken en pleiten voor de rechtbank. De stageschool zal u verwittigen vanaf wanneer u het diploma terug mag ophalen, samen met de foto van de eedaflegging.

Neem contact op met onze deontologische hulplijn

Aarzel niet om contact op te nemen met onze deontologische hulplijn. Onze ervaren en deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met al uw vragen en zorgen. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u begeleiden.

Meer over
Balie Brussel