Nederlandse Orde van Advocaten

Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel

Geschiedenis

Besprekingen en hervormingen

De oprichting van de twee Ordes kwam er na jaren van besprekingen. Het Gerechtelijk Wetboek uit 1967 waarborgde elk van beide taalgroepen in de unitaire Orde een vertegenwoordiging van minimaal één vierde van het totaal aantal zetels in de Raad van de Orde. Dat was het gevolg van een akkoord tussen het Vlaams Pleitgenootschap en de Raad van de Orde onder het stafhouderschap van Mr. Maurice Cornil. Het akkoord bevatte

echter geen bepalingen in verband met de verkiezing van de stafhouder, zodat een Nederlandstalige aan het hoofd van de Orde in de praktijk zo goed als onmogelijk leek. Tezelfdertijd groeide aan Vlaamse zijde de overtuiging dat de Raad te weinig Nederlandstalige vertegenwoordigers zou tellen. Sommigen meenden ook dat een ‘Vlaamse’ benadering van wat de balie bezighoudt, zou verschillen van een Franse benadering.

Eén Balie, twee Ordes

Het Vlaamse ongenoegen mondde uit in een zoektocht naar hervormingen. Die begon formeel onder het stafhouderschap van Mr. Robert Boccart in 1979. Een ‘gemengde commissie’, opgericht onder het stafhouderschap van Mr. Jacques de Gavre, kwam tot een akkoord. Op 18 mei 1982 werd dat aan alle leden van de Brusselse balie meegedeeld.

Volgens het akkoord zouden twee autonome Ordes worden opgericht, weliswaar binnen één Balie. Er zou keuzevrijheid zijn voor de advocaten in Brussel-Hoofdstad, terwijl advocaten met een kantoor in het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde (inbegrepen de gemeenten met taalfaciliteiten) zich verplicht zouden moeten aansluiten bij de

Nederlandse Orde, na een overgangsperiode. In hun professionele activiteiten bleven (en blijven) alle advocaten, binnen het wettelijk kader, volstrekte taalvrijheid genieten. Taalgemengde associaties werden uiteraard ook toegelaten. Het akkoord werd bij wet bekrachtigd op 4 mei 1984. De wet trad in werking op 7 september 1984.

Eerste verkiezingen

De eerste verkiezingen voor de Stafhouder en Raden van beide Ordes vonden plaats op 3 december 1984. Op dat ogenblik hadden 1.857 advocaten (1.315 advocaten ingeschreven op het tableau en 522 stagiairs) voor de Franse Orde gekozen, en 702 advocaten (419 ingeschreven op het tableau en 283 stagiairs) voor de Nederlandse Orde, hetzij respectievelijk 72,6% en 27,4%.

Wie maakt deel uit van de Nederlandse Orde?

De Nederlandse Orde bestaat vooreerst uit advocaten die kantoor houden in Brussel-Hoofdstad (de 19 gemeenten) en van de Nederlandse Orde wensen deel uit te maken. Ook deel van de Nederlandse Orde zijn alle advocaten die na 7 september 1994 (10 jaar na inwerkingtreding van de wet van 4 mei 1984) hun kantoor in het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde vestigden. Het gaat om het rechtsgebied van de vredegerechten van

Asse, Grimbergen, Halle, Herne – Sint-Pieters-Leeuw, Kraainem, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Kwintens-Lennik, Vilvoorde, Wolvertem (Meise) en Zaventem.
Advocaten die vóór 7 september 1994 in het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde gevestigd waren, konden (en kunnen) lid van de Franse Orde blijven, voor zover ze vóór de vermelde datum bij de Franse Orde aangesloten waren.

Neem contact op met onze deontologische hulplijn

Aarzel niet om contact op te nemen met onze deontologische hulplijn. Onze ervaren en deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met al uw vragen en zorgen. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u begeleiden.

Meer over
Balie Brussel