Voor advocaten

Stagemeesters

Hoe word ik stagemeester?

Als stagemeester deelt u uw juridische expertise met toekomstige confraters. U ziet erop toe dat uw advocaat-stagiair het beroep van advocaat uitoefent met naleving van de deontologische regels en brengt hem of haar kennis en praktische vaardigheden bij.

U staat ter beschikking van uw advocaat-stagiair voor bijstand en richtlijnen en u voorziet de nodige tijd voor het vervullen van de stageverplichtingen. Zowel de stagemeester als de advocaat-stagiair dienen aan het einde van de stage een verslag in over het verloop ervan.

Voorwaarden stagemeesterschap: art. 30 e.v.
Codex Deontologie voor Advocaten

Om door de Nederlandse Orde erkend te worden als stagemeester, moet u onder andere voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. U bent lid van de Nederlandse of Franse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel.

2. U bent minstens zeven jaar ingeschreven op het Tableau, de EU-lijst of het Tableau van de advocaten bij het Hof van Cassatie.

Hebt u niet de vereiste jaren anciënniteit, maar wilt u toch een advocaat-stagiair opleiden? Vraag dan een afwijking aan door te mailen naar stageschool@baliebrussel.be.

3. U hebt 20 punten permanente vorming behaald in het voorgaande gerechtelijk jaar.
4. U hebt uw derdenrekening tijdig gerapporteerd (status ‘ok’)
5. U hebt uw baliebijdrage betaald.
6. U beging geen tuchtinbreuken.

Verzoek tot inschrijving

Uw verzoek tot inschrijving op de lijst van erkende stagemeesters mailt u naar stageschool@baliebrussel.be.

Een stagemeester mag maximum drie advocaten-stagiairs tegelijkertijd opleiden, behoudens individuele afwijking toegestaan door de raad van de Orde. Wenst u meer dan drie advocaten-stagiairs op het zelfde moment op te leiden? Vraag dan een afwijking aan door te mailen naar stageschool@baliebrussel.be.

Indien u erkend bent als stagemeester, moet u op elk ogenblik voldoen aan alle vereisten die aan het stagemeesterschap worden gesteld (zie art. 30ter e.v. Codex Deontologie voor Advocaten).

Neem contact op met onze deontologische hulplijn

Aarzel niet om contact op te nemen met onze deontologische hulplijn. Onze ervaren en deskundige adviseurs staan klaar om u te helpen met al uw vragen en zorgen. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u begeleiden.

Meer over
Balie Brussel